97% waar je bang voor bent betekend in de werkelijkheid helemaal niets… Vandaag wil ik jullie uitleggen hoe je om kunt gaan met angst of onzekerheid. In deze rare tijden wil ik jullie graag vijf tips meegeven om hier bewust van te worden. Ook heb ik vijf strategieën geleerd die jullie echt kunnen gebruiken om deze gevoelens te verminderen.
In het Engels beschrijf je deze verzameling van gevoelens als “anxiety”. Dit is eigenlijk een verzameling van gevoelens zoals depressie, angst, onzeker en gestrest zijn. Voordat ik verder ga met deze strategieën wil ik eerst even een kleine uitleg geven wat ik bedoel met depressie of depressieve gevoelens. Een echte klinische depressie is een chemische onbalans in de hersenen. Depressieve gevoelens, angst en onzekerheid komen van onze gedachten. Eigenlijk vooral vanwege de gedachten die wij hebben over de toekomst. Bijvoorbeeld over iets waarvan je weet dat het mogelijk gaat gebeuren of mogelijk zou kunnen gebeuren. Het gevoel van weinig controle hebben over de situatie
geeft je dan een vreselijk gevoel.
Voor nu gaan we starten met de vijf strategieën die er zijn om angsten te overwinnen. De eerste strategie is eigenlijk een verzameling van woorden in de afkorting HBEM. Deze kun je één voor één nagaan als je vastzit in een slecht gevoel, de afkorting staat voor: Honger, Boos, Eenzaam en Moe. Al deze dingen waar we het over hebben veranderen de manier waarop je denkt. Als je de manier veranderd waarop je denkt, verander je ook jouw gevoel.
(H) Ik voel me soms ook wel eens negatief of gewoon een beetje slecht. Als ik dan bij mezelf te rade ga, heb ik meestal nog niet goed gegeten of iets met veel suiker of vet erin. Je lichaam schreeuwt dan om voedingsstoffen en geeft je een slecht gevoel zodat je gaat denken aan de juiste voeding om te blijven functioneren. Denk dus even bewust na over de voeding die je hebt gegeten op het moment dat je slechte gevoelens ervaart.
(B) De volgende emotie die het gevoel van angst of negativiteit kan beïnvloeden is boosheid. Er kan die dag iets gebeurd zijn waardoor je boos bent. De emotie boos komt puur vanuit je gedachten en de manier waarop je de dingen interpreteert. Dus je denkt jezelf boos en door deze gedachten veranderd ook je gevoel. Gedachten en gevoel zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Door boosheid gaat je hartslag pieken, dit geeft weer een vecht of vlucht reactie genaamd stress of angst. Misschien kijk je wel elke ochtend naar het nieuws en komen er dagelijks dingen voorbij die jou enorm boos maken terwijl je er niets aan kunt veranderen. Dit geeft het gevoel dat je geen controle hebt over wat er om je heen gebeurd. Ons brein kan in eerste instantie niet inschatten of dit echt of nep is en of jij zelf in deze situatie zit of niet.
(E) Eenzaamheid is het volgende gevoel dat we bespreken. Als je eenzaam bent of als je je eenzaam voelt, geeft ons lichaam een constante angstreactie. Als mensen zijn we gemaakt om in een groep te leven. Dit stamt nog uit de tijd dat wij als mensen rondzwierven op de aarde. Als je geen groep om je heen had of als je uit de groep werd verstoten betekende het dat je waarschijnlijk de eerste nacht niet ging halen. Overal waren roofdieren te vinden. Dit is ook de rede dat sommige mensen van nature nog bang zijn voor het donker, voor water of voor onweer. Deze oeroude gevoelens zitten nog steeds verweven in ons brein. Voor mij was dit echt een enorme eyeopener. Het betekend simpelweg dat dit gevoel gewoon een oud bescherming mechanisme is zodat wij voorzichtig zijn met uitblinken, anders zijn of je eigen weg gaan. In deze tijd maakt het niet meer uit of je bij een groep hoort of niet. Tenminste, we hoeven dit niet als angstig of als negatief te beschouwen. We gaan niet dood van een tijdje alleen zijn of bewust je eigen weg gaan.
Als je bovenstaande dingen al dagelijks ervaart is het bijna 100% zeker dat je veel last hebt van negatieve gedachten of angsten. Als je hier ook nog eens een slechte nachtrust bij hebt gehad komt er in de ochtend een piekmoment. Dit komt omdat jouw lichaam in de ochtend cortisol aanmaakt om je wakker te maken. Cortisol is een stress hormoon. Wanneer je een slechte nachtrust hebt gehad maak je te veel cortisol aan wat resulteert in negatieve en angstige gevoelens. Dit is ook de rede dat in de ochtend soms je hoofd op hol slaat met ideeën en gedachten.
Nu je weet welke gevoelens jou deze gedachten geven, kun je er mee aan de slag gaan. Je weet wat je moet doen en waar je aan moet denken om het op te lossen. De gevoelens zullen nooit helemaal weg gaan maar je weet nu dat het emoties zijn en hoe deze weer weg kunnen vloeien. Emotie is namelijk een verzamelwoord van energie in beweging (energie in motion). Het is niet erg om boos te zijn maar probeer dit niet langer dan vijf minuten te blijven. Gooi het eruit! Desnoods schreeuw je een keer hard of sla je tegen een kussen aan. Dit brengt de energie in beweging zodat het je gedachten en je lichaam kan verlaten. Zie het als een wolk die voorbijgaat.
Stap 2 is gebaseerd op ademhaling. Als je in een toestand verkeerd van angst of negatieve gevoelens, kun je starten met een bewuste ademhalingsoefening. Het is belangrijk om even rustig te gaan zitten en je ogen dicht te doen. Haal nu zes keer heel erg bewust adem: helemaal in tot je niet meer verder kunt, zeven seconden in houden en daarna uitblazen alsof je door een rietje blaast. Na de ademhalingsoefening zul je merken dat je complete staat van zijn is veranderd. Dit komt door de hoeveelheid zuurstof die in je lichaam terecht komt. Zo ga je van angstig, gehaast en gestrest naar kalm, rustig en helder. Een studie in Japan heeft dit jarenlang onderzocht en zij hebben, door energie en levels te meten, geconstateerd dat je aan zes ademhalingen genoeg hebt om je staat van zijn te veranderen. Het is echt ongelofelijk wat alleen ademhaling met je lichaam kan doen.
Stap 3 is het bewust worden van je gevoelens. Angst en stress zijn in ons brein exact hetzelfde als opwinding en uitdaging. Het enige verschil is de gedachten die we aan het gevoel geven. Je hart gaat sneller kloppen, je lichaam gaat cortisol aanmaken, je ademhaling versneld en je hersengolven veranderen. Dit is identiek bij beide gevoelens. Probeer eens je gedachten te verzetten als je angstig bent voor een presentatie of een gesprek met een persoon waar je tegenop kijkt. In plaats van dit gevoel kun je in jouw gedachten nemen dat je er super veel zin in hebt en dat je opgewonden bent om deze persoon te spreken of de presentatie te geven waar je zo hard aan hebt gewerkt. Neem dit in gedachten als je hart sneller gaat kloppen of als je handen gaan trillen. Je zult merken dat als je dit vaak op deze manier oefent, het uiteindelijk vanzelf gaat en de angstige gevoelens onderdrukt worden. Kortom, vervang angst voor opwinding. Je hoeft het alleen maar te herhalen voordat je in gesprek gaat: ‘ik heb er zin in, ik heb er zin in, ik heb er zin in’. Zo neem je als het ware jouw brein in de maling.
Stap 4 is het concentreren op wat je kunt controleren. Vaak zijn mensen angstig of negatief vanwege hetgeen dat zij zien of in zich opnemen. Dit zijn vaak dingen waar zij simpelweg geen controle over hebben, bijvoorbeeld: verlaten worden door een partner, nieuws over de andere kant van de wereld of een vader/ moeder hebben die alles voor jou wilt bepalen. Als je door deze factoren angstig of negatief blijft, heb je een controleprobleem of zoals mooi omschreven ben je een “control freak”. Veel mensen hebben hier last van dus als je dit herkent, wees gerust je bent geen “freak van de natuur”. Door dit controleprobleem kun je een stoornis krijgen, welbekend een angststoornis. Als je je blijft concentreren op wat je niet kunt controleren kun je hier echt veel last van krijgen. De beste oplossing om dit te veranderen is om de dingen waar je geen controle over kunt krijgen naast je neer te leggen en je alleen te concentreren op wat je wél kunt controleren of beïnvloeden. Je zult merken dat dit een goed gevoel geeft en je jouw leven een stuk aangenamer gaat ervaren.
De grootste rede voor de hoeveelheid angststoornissen is omdat er in onze ogen momenteel enorm veel gebeurd in de wereld. We volgen het allemaal op de voet en het is de gehele dag overal te zien, in pop ups en TV zenders. Nieuws, radio en social media staan vol met gruwelijke verhalen en beelden die gebeuren in de wereld. Dit geeft een constante stroom aan negativiteit, boosheid en verdriet. Ons brein denkt alleen maar aan de vreselijke dingen die er gaande zijn en raakt “verslaafd” aan negativiteit. Als je veel last hebt van angsten en je kijkt veel nieuws, zou ik voorstellen om eens 30 dagen geen nieuws te kijken maar alleen maar dingen die je leuk vindt. Schakel gedurende deze periode de pop-ups uit op je telefoon en computer en luister naar je eigen muziek in plaats van de radio. Je zult merken dat je veel beter in je vel gaat zitten. Dit heeft niets te maken met je kop in het zand steken voor wat er gebeurd. Er is nog nooit zo weinig criminaliteit geweest in de wereld, echter wordt tegenwoordig alles gefilmd en gedeeld op social media en TV. Het verkoopt nu eenmaal om dit te laten zien, positiviteit loont niet omdat 95% van de mensen “verslaafd” zijn aan de negativiteit die dit ons geeft.
Waar je wel controle op hebt is de positieve inbreng die jij je leven geeft. Ga lekker naar buiten, ga genieten van de korte tijd die je hier hebt in plaats van de ellende van een ander op te zoeken. Ga dingen doen die je leuk vindt zonder een oordeel van iemand anders. Ga lekker eten met vrienden of pak die hobby op die je laat liggen omdat je geen “tijd” hebt. Als je stopt met het kijken van nieuws heb je hier alvast een uur per dag voor.
Dan zijn we aangekomen bij stap 5. De vijfde stap is eigenlijk een vraag die je jezelf stelt in het moment van angstig zijn. Ben ik oké op dit moment? Hiermee stel je de vraag of je niet in gevaar bent. Zoals eerder besproken komt angst voort uit onze voorouders. Zij hadden dit nodig om alert te zijn bij gevaar, langs de waterkant lopen betekende oppassen voor krokodillen of slangen. Buiten in het donker zijn was gevaar voor roofdieren of verdwalen. Buiten de groep vallen of verstoten worden was eenzaamheid en doodgaan. Momenteel hebben de meeste mensen hier niet meer mee te maken en hebben we eigenlijk last van dit “overleving” mechanisme. We zijn niet meer dagelijks in levensgevaar maar ons brein ziet niet het verschil tussen die tijd en deze tijd. Veel mensen hebben ook last van heimwee als ze van huis weg gaan voor een vakantie of weekend weg. Deze gevoelens komen ook voort uit ons verleden: bij de groep en in de grot waar jagers-verzamelaars woonde, was het veilig. Het onbekende van een reis of vakantie geeft een gevoel van onbekendheid dus geeft dit weer een seintje aan je brein en je lichaam dat je snel naar huis toe moet anders ben je niet veilig. Je gedachten kunnen je letterlijk ziek maken!
Al met al is het dus belangrijk om emoties in bedwang te houden, ze mogen er zijn maar ze mogen niet het leven gaan beheersen. Als emotie hoog is, is jouw logica laag. Daarom is het ook verstandig om geen belangrijke beslissingen te nemen als je hoog in een emotie zit. Haal diep adem zoals eerder omschreven en zorg dat je weer aan de grond staat met jezelf.
Ik vertel veel over gedachten patronen want dit fascineert mij enorm. Het beheersen van al onze gedachten is niet mogelijk maar voor een groot deel wel. De gemiddelde mens heeft volgens het National Science Foundation 60.000 gedachten per dag! Van deze 60.000 gedachten is momenteel 80% negatief of een zorg om iets. Van deze 80% is 95% herhalend in ons onderbewuste brein. Als je er over nadenkt is dit echt een bizar gegeven. Stel je voor dat we van deze gedachten alleen al de helft positief zouden kunnen maken, dan is de wereld een hele andere plek met elkaar. Wat ook veel angstgevoelens geeft, of zelfs depressieve gevoelens, is het feit dat wij als mens ons veel te veel zorgen maken. 85% van de dingen waar wij ons zorgen over maken komt helemaal niet uit en is gewoon een verzinsel van ons brein. Van de overgebleven 15% waar we ons zorgen over maken is 80% niet zo erg als dat we het hadden verwacht.
Moet je nagaan dat elke keer als je je zorgen maakt, je kunt denken: ‘dit is maar een verzinsel waarschijnlijk is het allemaal niet zo erg’. Dan ziet je leven er echt totaal anders uit en ga je dingen doen die je normaal nooit had durven doen of ondernemen…
Dus samenvattend de vijf tips om jouw angst of zorgen te verminderen:
# 1 HBEM methode
# 2 Bewust 6 keer ademhalen
# 3 Omdenken in het moment van bang en spannend naar opwindend en leuk
# 4 Concentreer op wat je kunt controleren en de 30 dagen geen nieuws uitdaging
# 5 Bewust de vraag stellen: Ben ik oké op dit moment?
Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben gehad en ik ben benieuwd hoe jullie deze tips gaan toepassen.
Keep growing!
0 Reacties