Home » Comfort zone » Waarom jouw comfort zone killing is

Waarom jouw comfort zone killing is

door | 20 jan, 2023 | Comfort zone

Vijf tips voor meer energie
Waarom jouw comfort zone killing is

Het leven is een bijzondere ervaring. Soms kijk ik om me heen en dan denk ik bij mezelf: wat zie ik toch ontzettend veel mensen die niet alles uit het leven halen en veel meer kunnen dan wat zij momenteel aan het doen zijn. Ze leven niet hun ’volledige potentieel’.  Ze leven allemaal met wat de dag en het leven ze geeft: ze staan op na vijf keer de wekker zetten, haasten zich in de file naar de baan die ze haten met een baas die ze haten en de collega’s die ze haten, dan weer terug in de file naar huis om uitgeput op de bank te gaan zitten tot ze moe genoeg zijn om weer in slaap te vallen. Als je dan vraagt hoe het gaat wordt er geantwoord met ‘prima’ of ‘gaat wel’ of zelfs met ‘het moet maar’. Dit antwoord maakt mij gek! Je krijgt zover als wij weten maar één kans in dit leven. Waarom zouden we er dan niet alles aan doen om dit het mooiste leven te maken die wij zelf kunnen creëren…?
Uiteraard is het iedereen zijn eigen beslissing hoe ze het leven leiden en het geeft niks als je tot nu toe leefde op deze manier, maar ik wil graag duidelijk maken dat er veel meer te halen valt in het leven dan jij bij jezelf denkt. Als je door gaat op de manier zoals je dat nu doet gaat er uiteindelijk niks veranderen. Laatst hoorde ik een quote die mij aan het denken zette en die wil ik graag met jullie delen: De meeste mensen sterven als ze 25 jaar oud zijn maar worden pas begraven als ze 75 jaar oud zijn. Hier wordt mee bedoeld dat je alles uit het leven haalt tot je 25e. Het kan niet op; werken, stappen, studeren, relaties opbouwen, nieuwe vrienden maken etc. Vanaf dat moment stop je eigenlijk met leven en ben je gesetteld. Je voelt je comfortabel, je denkt alles al te weten en kijkt liever een Netflix serie dan dat je bezig bent met het opbouwen van de rest van jouw leven. Dit noemen ze dan ook de comfort zone. De meeste mensen houden dit vol tot het einde van hun leven. Geef jij jouw leven een 10? Of neem je genoegen met een 5? Als dit het geval is, prima. Als dit niet het geval is vertel ik graag verder. 

Het lastige aan de comfort zone is dat dit eigenlijk jouw brein is die gewend is geraakt aan bepaald gedrag. Hij draait namelijk voor 47% op gewoonten om energie te besparen. Als jij gewoonten wilt veranderen of slechte gewoonten wilt stoppen, gaat het brein enorm tegen stribbelen omdat hij bang is te veel energie te verspillen. Wij krijgen dan weer gedachten die ons tegenhouden om te veranderen. Denk aan sporten terwijl je normaal gesproken op de bank hangt en overdag een zittend beroep hebt. Jouw brein doet er alles aan jou te laten denken dat het te veel werk is of niet voor jou is weggelegd. Heb je zelf wel eens gehad dat je naar huis gereden bent maar als je thuis bent niet meer weet welke route je nou precies hebt gereden? Dit is een voorbeeld van een gewoonte (automatische piloot).
Als wij dus succesvol willen worden of bepaalde gedragingen willen veranderen, moeten we als het ware nieuwe gewoonten gaan maken in ons brein. Neem eens een andere route naar je werk, poets je tanden eens met jouw andere arm of begin eens bewust andersom met het aantrekken van jouw schoenen. Dit voelt heel erg vreemd maar is het kleinste begin om jouw hersenen te laten wennen aan veranderingen.

Probeer nu eens voor jezelf te bedenken wat je anders zou willen doen of welke gewoontes horen bij het bereiken van jouw doelen. Je weet vaak zelf al wat je moet doen om ze te bereiken, alleen houdt jouw brein dit tegen om energie te besparen. Laat ik eens een paar voorbeelden geven van gewoonten die je aan kunt passen om meer uit het dagelijks leven te halen en die jou helpen jezelf op lange termijn beter te voelen.

– Gelijk uit bed komen als de wekker gaat
– Meer bewegen
– 2 liter water drinken
– Niet meer snacken in de avond
– 2 uur voor je gaat slapen geen telefoon of scherm bekijken

De wekker snoozen is echt een drama voor jouw slaap kwaliteit. Ga in één keer uit bed en stap niet meer terug om weer even 10 minuten verder te slapen. Juist als je meerdere malen jouw wekker zet word je wakker met een gevoel van lusteloosheid. Leg de telefoon in een andere kamer of zelfs in de badkamer. Zo moet je bewegen om hem uit te zetten en staat jouw lichaam ‘aan’. Ook gaat jouw lichaam wennen aan het gelijk opstaan en de vaste patronen waardoor dit weer een gewoonte wordt. Het beste is om een tijd te kiezen die jou het beste schikt om op te staan en deze 7 dagen per week aan te houden. Zo gaat het na een aantal weken vanzelf.

Meer bewegen is een must voor ieder lichaam maar vooral ook voor jouw brein functies. Er is zelfs een studie over de connectie tussen bewegen en alzheimer. Je raadt het al, hoe meer je beweegt hoe minder kans je loopt om uiteindelijk een hersenziekte te krijgen. Daarnaast is het gezond voor je en heb je minder kans op hart- en vaatziekte. Om klein te beginnen met de gewoonte van meer bewegen, kun je naast jouw wasbak in de badkamer een yoga mat neer zetten. Maak er een gewoonte van elke ochtend als je wakker bent gelijk een paar push-ups of buikspieroefeningen te doen na het poetsen van je tanden. Dit noemen ze met een leuk woord ‘gewoonte stapelen’ of ‘habit stacking’. Je zult zien dat als je dit 2 maanden volhoudt, het heel erg vreemd aanvoelt als je het een keer overslaat.

Water drinken is enorm belangrijk voor ons lichaam en vooral ook voor jouw hersenkwaliteit. Ons lichaam bestaat voor 65% uit water en ons brein zelfs voor 80%! Zorg dus dat je elke dag minimaal 2 liter water drinkt, dit geeft veel meer energie en een fitter gevoel tijdens de dag. Om van water drinken een gewoonte te maken kun je het beste een groot glas klaarzetten naast jouw wekker (die na deze tips ver van jouw bed ligt). Zodra je de wekker uit zet, vul je het glas en drink je die op. Het beste is om in de ochtend gelijk na het opstaan 500ml water te drinken. Zo vul je gelijk het vochtverlies aan van de nachtelijke transpiratie. Zet de avond voor je gaat slapen alvast een fles klaar, gevuld met 1,5 liter water, en drink deze gedurende de dag helemaal leeg voordat je hem weer gevuld terugzet op dezelfde plek.

Snacken in de avond is een ramp voor jouw energielevels en jouw gezondheid. Het beste voor ons lichaam is om na het avond eten niets meer tot je te nemen. Zo kunnen jouw darmen en verteringsstelsel tot rust komen. Door in de avond nog te snacken of een zak chips weg te werken blijft jouw lichaam energie verbruiken terwijl je die niet meer op doet. Zo put jij je lichaam uit. De beste manier om hier een gewoonte van te maken is om na het eten niet te gaan bank hangen. Na het eten zijn we gewend geraakt om gelijk uit te rusten. Echter is bank hangen, TV kijken of scrollen op je telefoon niet ‘rusten’. Eigenlijk houdt het jouw lichaam en dus jouw brein constant aan, dit is erg vermoeiend. Ga gelijk na het eten de vaatwasser inruimen en een stukje lopen of hobbyen. Als je beweegt denkt jouw brein niet meer aan eten en blijf je weg van snacks. Ook krijgt jouw lichaam weer energie van flink bewegen, hoe tegenstrijdig dit ook is. Als je echt weer trek krijgt neem dan eerst een groot glas water. Jouw brein kan vaak de link niet leggen tussen trek in eten of trek in drinken. Na een paar weken zul je merken dat je in de avond niet eens meer aan eten denkt.

Dit zijn eigenlijk gewoon een paar simpele voorbeelden en acties die na een aantal maanden een enorme impact zullen maken in jouw leven. Er zijn zo nog talloze tips en tricks die we kunnen gebruiken om meer energie te krijgen en om uit onze comfort zone te gaan.
Ik hoop ook echt dat jullie hier mee aan de slag gaan en dat jullie meer uit het leven kunnen gaan halen.
Er valt nog zo enorm veel te halen, je moet alleen even weten hoe…
Heel veel succes en laat even in de reacties weten of dit behulpzaam was voor jou!

Keep growing!

 

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin